sobota, 14 lipca 2012

Risotto z ryba

Hej ;)
Dzis post z innej beczki, od czasu do czasu bede sie z Wami dzielila (moim zdaniem) fajnymi przepisami. Na pierwszy ogien idzie risotto z ryba, jest to potrawa z tej: zdrowej polki.



Co jest nam potrzebne:
* Arborio ryz - na 1 osobe 1/3 szklanki
* ryba - bialy filet np. dorsz
* por albo cukinia
* mrozony zielony groszek - pol szklanki
* pieczarki
* mrozony szpinak - pol szklanki
* kostka rosolowa
* cytryna
* sol i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Por (badz cukinie) kroimy w plasterki, pieczarki w paseczki i cebule w kostke. Wszystko razem podsmazamy kilka minut, kiedy warzywa sa juz szkliste to dodajemy ryz, mieszamy i smazymy dalej. Po kilku minutach zagotowana wode wlewamy na patelnie (na pol szklanki ryzu cala szklanke wody), dodajemy 1 kostke rosolowa i scieramy skorke cytryny. Przykrywamy patelnie i czekamy jakies 5 minut w miedzyczasie sprawdzajac czy nie trzeba dolac troszke wody do ryzu. Po 5 minutach dodajemy pokrojona rybe, zielony groszek oraz szpinak. Sol i pieprz do smaku. Przykrywamy patelnie i dusimy ok 5 minut. Po nalozeniu na talerz wycisnij troszke cytryny na potrawe i juz!

Smacznego ;)
Dominika xx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz